Skodlarstvo
Galerija
O podjetju
Obrt, s katero se v družini ukvarjamo že več kot 20 let je izredno pomembna pri obnovi kulturne dediščine. Dokaz znanja in kakovost uporabljenih materialov so številni strokovno obnovljeni kulturnimi spomeniki po različnih krajih Slovenije. Uspešno smo prenovili strehe v Bazi 20, cerkvi na Vinjem vrhu pri Semiču, cerkev v Borjah, Polhovem gradcu, Prevaljah na Koroškem in še številne druge objekte.

Do 150 kubičnih metrov lesa se vsako zimo v delavnici z natančnostjo in spretnostjo spremeni v skodle, dolge od 30 – 100 cm in debeline od 17 - 18 mm. Smo tudi edini uradno registrirani v tej obrti v Sloveniji, za svoje delo pa smo leta 2002 prejeli tudi znak kakovosti v graditeljstvu. Preden pa se hiša lahko pohvali z zlatorumeno streho, je potrebno še veliko ročnega dela, potrpljenja in spretnosti.

Proces izdelave skodel se začne že pozno jeseni, ko se po gozdovih Slovenije išče resonančni les, macesnov ali smrekov, ki mora biti raven in brez grč. Resonančni les za skodle zraste najbolje na 600 – 900 mnv, v senčnih legah, seka pa se ga v starem mesecu (zimski čas, ko les nima v sebi sokov). Posekan les se po prvem zapadlem snegu spravi v dolino, da ostane nepoškodovan. Hlodovina se razreže na poljubne dolžine, le–te pa se nato razcepi na krhlje. Sredina (srce) se izloči. Po odstranitvi lubja so krhlji pripravljeni na ročno obdelavo. Les se razcepi na skodle, ki se jih nato obteše, po polletnem sušenju pa so pripravljene na montažo. Izdelava skodel traja vse do pozne pomladi.

Konec pomladi se začne tudi terensko delo – prekrivanje streh. Uporabljata se dva načina kritja, dvoslojno in troslojno prekrivanje. Za prekrivanje cerkvenih zvonikov pa je potrebno skodle upariti, da se jih lahko ukrivi po obliki zvonika.

Skodlarstvo Bojan Koželj s.p.
Stahovica 29 a
1242 Stahovica


Telefon:01 832 55 74
Mobitel:031 652 889
E-pošta:info@skodlarstvo.si